ANTECEDENTS
Els etruscs van desenvolupar tècniques arquitectòniques (arc de mig punt, volta de canó ...), que posteriorment els romans en van fer pròpies i van utilitzar en els seus edificis.
De la cultura grega van heretar, a més de diferents tipologies de temples, la utilització dels ordres: dòric, jònic i corinti. L'ordre toscà té origen etrusc, només l'ordre compost és d'origen romà.
L'art romà, per tant, va ser una fusió de l'art grec i l'art etrusc, amb incorporacions pròpies.
Però, a més de copiar dels pobles conquerits, els romans van desenvolupar unes altres creacions basades en l'arc de mig punt i la volta de canó, mitjançant la unió de la corba i la recta fins a arribar a la cúpula, fent els edificis més alts i més complexos.
Un exemple és el Panteó de Roma.
El Panteó d'Agripia ha tingut una gran transcendència en l'arquitectura occidental. En el Renaixement, Brunelleschi va estudiar el Panteó per construir la cúpula del Duomo de Florència. Posteriorment, Bramante i Miquel Àngel van imitar la tècnica al Templet de Sant Pere (Roma). També el neoclassicisme italià amb Antoni Casanova va utilitzar aquest disseny per fer un temple a Possagno.
Panteó d'Agripia Roma |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada