dijous, 29 de desembre del 2016

ESCULTURA ROMANA

L'ESCULTURA ROMANA.

1. Característiques Generals

- L'escultura té una gran presència tant en l'àmbit públic com el privat.

- En general, no és tan important com l'arquitectura (ornamentació d'edificis o monuments).

- Utilitza els mateixos materials i tècniques que l'art Grec: la pedra, el marbre (talla) i el bronze (tècnica de la cera perduda).

- L'escultura és molt realista, (retrat, escenes quotidianes i bèl-liques).

- Té influència: etrusca (El realisme) i grega (mateixos temes, mitològics, al·legories, certa idealització dels retrats, relleus narratius ...).

- Triple funció: Propagandística i commemorativa des del punt de vista polític (recordar persones i fets importants) i Estètica (la menys important).

- Desenvolupa dos gèneres escultòrics propis: El retrat i el relleu històric.

2. El retrat: Realisme i idealisme

Té el seu origen en les màscares de cera dels difunts que posteriorment passaran a fer-se en materials durs com la terracota, el bronze o el marbre.

El retrat romà tindrà com a principal objectiu aconseguir la individualització del rostre del personatge representat. No obstant això, segons les èpoques, variarà el grau de realisme, d'idealització o esquematització que presenten.


                           



3. El relleu històric

El relleu històric és un tipus d'escultura monumental que narra un fet històric commemorant-lo a través d'una representació idealitzada. 
El relleu es fa sobre suports diferents: decora altars, arcs de triomf, columnes commemoratives, temples, sarcòfags .., a més se subordina al marc arquitectònic on es troba.


El relleu mostra l'extraordinari domini tècnic a què arriba l'escultura romana




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada