dimecres, 4 de gener del 2017

ELS ORÍGENS LLEGENDARIS DE ROMA

ELS ORÍGENS LLEGENDARIS DE ROMA


Hi ha diferents versions o llegendes sobre el naixement de la ciutat de Roma, però els romans van explicar els orígens de la ciutat a partir d'una història concreta. Aquesta narració conta com els bessons, Ròmul i Rem, descendents del troià Enees, van fundar la ciutat de Roma l’any 753 aC.

Els bessons, Ròmul i Rem, fills del déu Mart i d’una descendent d’Enees, Rea Silva, van ser abandonats al Tíber, però van ser salvats per una lloba, que els va alletar. Quan es van fer grans van fundar la ciutat al turó del Palatí.


Ròmul i Rem. Creative Commos Flick (c) by Pablo González


  
CRONOLOGIA ROMANA

Roma va ser, durant molt de temps, una petita ciutat de la península Itàlica governanda per la monarquia. Però al Segle VI aC els seus habitants, cansats de la situació,  van expulsar els reis i es van constituir en República.

Després de nombroses guerres, Roma es va apoderar de les terres que envoltaven la Mediterrània des de la península Ibèrica fins a l’Orient, i va convertir aquest mar en el Mare Nostrum.

Acabat el període de conquestes, Roma es va transformar en un Imperi. Els segles  I i II d C van ser els de la pax romana, època on l’imperi va aconseguir la màxima prosperitat i plenitud.
A partir del segle I dC els romans van dominar el món, i a més de construir ciutats, ponts i carreteres/calçades, aqüeductes, van expandir la seua cultura i la seua llegua: el llatí.

A partir del Segle III, L’imperi va entrar en crisi i va patir els atacs dels pobles bàrbars. L’any 476, la ciutat de Roma va ser conquerida i l’imperi Romà va desaparéixer.


Cronologia de l'imperi romà Creative Commons (c) by Global Història wikispace



L’IMPERI ROMÀ (27 aC-476 dC)

L’imperi s’inicia amb el nomenament d’Octavi com a emperador l’any 27 aC pel SENAT, que li va atorgar també el nom d’August, que té el significat de “escollit pels déus”.

Durant l’imperi cal diferenciar dues etapes:

Primera etapa: Un període d’esplendor i prosperitat denominat “La Pax Romana” (Segle I, II,III).

Segona etapa: Període de crisi, divisió, destrucció i invasió de L’imperi Romà (Segle II al 476).
Expansió de l'Imperi Romà el 218 aC (vermell), 89 aC (rosa), 44 aC (taronja), 14 d.C. (groc), i 117 d.C. (verd). Creative Commns (c) by Wikipedia.org





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada