dimarts, 10 de gener del 2017

LA PINTURA ROMANA

LA PINTURA ROMANA


Les pintures romanes estaven en les parets de les domus dels romans amb més diners, generalment eren "pintures al fresc".

La pintura romana va tenir com a precedents els frescos de les càmeres funeràries etrusques i de la pintura grega. Tanmateix, les restes conservades són mínimes i gairebé es reduïxen a les trobades a la ciutat de Pompeia i Herculano, on els historiadors han establit 4 estils:

Hi ha quatre estils o tipus decoratius pompeians:


     1. Primer estil pompeià (àrea hel·lenística dels segles I-II aC): Estil d'incrustació, amb gran influència grega, imita columnes o grans lloses de marbre.



La vila d'Arianna_Creative Commons (C) By wikipedia.org



2. Segon estil o estil arquitectònic cap al 120 aC Imita elements arquitectònics pintats,         com si s'obrís el mur a l'exterior. Quan va evolucionar va incorporar escenes humanes o       mitològiques al centre de la paret.



La Vila dels misteris de Pompeia. Creative Commos (C) by Wikipedia.org


3. Tercer estil  o estil ornamental (fins a la meitat del segle I amb l'emperador Claudi). Ens troben una arquitectura fantàstica de perspectives impossibles. Obre finestres al mig de les parets a un món irreal. Són freqüents les escultures pintades.
 Casa Lucretius. Creative Commos (C) by Wikipedia.org



4.  Quart estil  o il-lusionista (Pompeia l'any 60). Reapareixen les arquitectures del segon estil, amb escenes d'amor, picaresques, mitològiques i de la vida quotidiana familiar. Algunes imiten obres teatrals, representant personatges amb cortinatges, telons ... 
 Creative Commos (C) by Wikipedia.org






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada