dijous, 19 de gener del 2017

LES XARXES DE COMUNICACIÓ: LES CALÇADES ROMANES

LES VIES DE COMUNICACIÓ



Les calçades romanes es consideren una de les mostres més importants d'enginyeria romana. Des de la ciutat de Roma a la resta de l'imperi Romà es va formar una xarxa molt complexa amb més de 150.000 quilòmetres.
La funció d'aquestes calçades era transportar les mercaderies, protegir les fronteres de la invasió barbara, fent més fàcil el desplaçament de les tropes de l'exèrcit romà.

1. Via nord: Aquesta via anava des de la via Augusta a Tarraco (Tarragona) per dirigir-se a Legio (Lleó), passant per Caesaraugusta (Saragossa), Clunia (Burgos) i Asturica Augusta (Astorga). Es caracteritzava per passar per la província de Tarraconensis, la Carthaginiensis i la Gallecia.

2. Via de la Plata: Aquesta via unia Emerita Augusta (Mèrida) amb (Asturica Augusta (Astorga) i, per tant, connectava les províncies de la Lusitània i la Gallaecia.

3. Via Augusta: fou una via romana que unia la Península d'Hispània amb Roma. Estrictament transcorria al llarg de la costa mediterrània: des dels Pirineus fins a Cadis . Fou la calçada més llarga amb una longitud aproximada de 1.500 km.


Xarxes de Comunicació.Creative Commons by Wikipedia.org




A la Península d'Hispània hi havia, aproximadament, unes 300 vies romanes i sumaven en total més de 8.500 quilòmetres. Aquesta xarxa feia que les províncies romanes es pogueren comunicar. En la Península d'Hispània podem trobar les següents vies o xarxes de comunicació:

Els enginyers militars dirigien la construcció i els esclaus feien les calçades.
El sistema de construcció era molt semblant al d'una muralla.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada