dijous, 19 de gener del 2017

QUÈ ÉS LA ROMANITZACIÓ

QUÈ ÉS LA ROMANITZACIÓ


És el procés pel qual els pobles conquerits adoptaven la cultura romana, i per tant, és el fet històric més important per a la nostra cultura. Els romans  ens van traspassar als pobles conquerits, els continguts més importants de la seua civilització, tal com són:

1. La llengua
2. El Dret
3. La Religió
4. L'organització política, social, econòmica.
5. El gust estètic.
6. La filosofia
Aquest procés de romanització afectarà d'una forma significativa als pobles conquerits de la part occidental de l'imperi romà, fins al punt que es va generalitzar el llatí, la llegua que parlaven els soldats romans i punt de partida de moltes de les llengües actuals (italià, castellà, valencià, francés...). 

Només l'orient, amb una cultura superior, l'hel-lenística, va mantenir, excepte Dàcia (Romania), la llengua i civilització gregues; la romanització només va modificar lleugerament la cultura.

Per tant, la romanització, caracteritzada per la llatinització, és pròpia de l'Occident de la Mediterrània. El llatí fou la llengua oficial, imposada per l'administració, l'escola, la justícia, l'exèrcit i el comerç. Només algun poble va rebutjar aquesta romanització, com és el cas de l'actual País Basc.

A Hispània el procés va començar el segle III aC, en el marc de la 2a Guerra Púnica i no va acabar fins al 19 aC amb la conquesta dels territoris cantàbrics.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada